Нови правила за пашуване на животните в Националните парковепредизвикаха недоволство сред

...
Нови правила за пашуване на животните в Националните парковепредизвикаха недоволство сред
Коментари Харесай

Защо новите правила за пашуване в националните паркове ядосаха животновъдите

Нови правила за пашуване на животните в Националните парковепредизвикаха недоволство измежду фермерите, които ги възприеха като възбрана.

Годишните проекти за паша на територията на двата национални парка – „ Рила “ и „ Пирин “, към момента не са подготвени. В момента тече и публично разискване. Основният въпрос е ще бъде ли неразрешена пашата на наедрял рогат добитък в предпазените територии за сметка на повече такива за овцете.
„ Няма такова нещо. Едрият рогат добитък ще продължи да си пашува на територията на парковете “, твърди Владимир Милушев, шеф на Национален парк „ Рила “.

Промяната в годишните проекти за паша е обвързвана с нова наредба на Министерство на околната среда и водите за запазване на уязвими тревни местообитания във високата планина , прецизира Милушев.

„ Идеята е на тези редки и застрашени местообитания да се прави предпочитано паша на овце , тъй като овцете оказват доста по-малко отрицателно въздействие върху тревните местообитания. “

 Снимка: БГНЕС

Директорът на Национален парк „ Рила “ показва, че първо ще се раздават пасища за овцевъдите , а по-късно, в случай че останат, и на отглеждащите наедрял рогат добитък. Владимир Милушев предвижда, че най-малко за 90 на 100 от кравите , които са пасли предходната година, ще има място и тази година да пасат на територията на Национален парк „ Рила “.

И в случай че в обитаемоте места към Национален парк „ Рила “ няма много фермери, отглеждащи крави, то в Пирин натискът е сериозен . Експлоатирането на високопланинските пасища в предпазената територия е довело до съществено компрометиране на местообитанията и ерозия на тревните площи .

Директорът на националния парк Валери Мечев отбелязва, че досега фермерите са получавали субсидии точно за това пашуване и по тази причина ползата към високата част на планината е бил сериозен .

Идеята е идната година дотации да се дават освен за територии в границите на парковете , а и за такива, които попадат в мрежата Натура 2000. Досега тези територии са били 2%, а ще бъдат над 30% от територията на страната , разяснява Мечев.

„ Идеята е в националните паркове в идващия интервал да се дават дотации единствено за овце . Могат да пашуват наедрял рогат добитък, само че няма да има дотации за тях. Когато няма дотации, ползите внезапно ще намалеят. “

Не повече от 10 % са компрометираните територии в Национален парк „ Пирин “, поради пашуването на наедрял рогат добитък, обобщава шефът Валери Мечев. По думите му фермерите с контракти попрограмата за пасторализъм ще имат осигурено пашуване в предпазената територия .

Според животновъди не става въпрос за дотации, а за оцеляването на бранша .
Благовеста Василева отглежда в биофермата си 1600 крави. Без паша животните са обречени на апетит, споделя тя и предизвестява – в случай че не могат да ги закарат до пасищата, притежателите им ще ги докарат пред Министерството на околната среда и водите .

„ В последния миг научихме, че в националните паркове ние, говедовъдите, няма да можем да качваме животните си “, споделя Василева. Тя оспорва изказванието, че в резултат на интензивна паша има накърняване на някои от местообитанията и акцентира, че няма направена експертна оценка с данни за това.

Такъв отчет до ден сегашен ние не успяхме да намерим. С подобен отчет ни плашат от Министерство на околната среда и водите . Никой не е чувал за този отчет, няколко пъти го искахме от Тома Белев, в това число през Министерски съвет го поискахме, само че никой не ни го даде. “

„ За нас е животоспасяващо да качим животните си на Рила, тъй като тук, при нас в продължение на три месеца няма никаква паша “, добавя Благовеста Василева.

Като различен проблем тя откроява неразрешеното в националните паркове пашуване край езерни, поточни, изворни и речни местообитания , което на процедура лишава всички животни, в това число овцете, от вода.

„ Как ние тези животни ще ги поим? Ще им носим вода, минерална, в десетлитрови туби и ще ги поим, всяка крава поотделно? “
Повече по тематиката чуйте в звуковите файлове.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР